Annons:
Etikettsajten-och-om-ifokus
Läst 6643 ggr
sissie
8/2/10, 6:21 PM

Kapybara

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kapybara är en stor gnagare som påminner om en flodhäst men är nära släkt med marsvinet. Och den kan bli stor. 50-60 kilo ungefär. Och dom låter som marsvin.

Kapybara bor i större delen av Syd amerika där den är vanlig. Djuret har en stor robust kropp och kan bli 130 cm lång och 50 cm i mankhöjd. Honor och hanar ser ungefär lika danna ut. Honorna är oftast lite större än hanarna. Pälsen är grov att ta på och ganska gles så att man kan se huden igenom på en del ställen. Färgen är brunaktig men en del har mörkare fläckar i ansiktet.

Huvudet är ganska runt och nosen trubbig, öronen små. Den lever stora delar av sitt liv i vatten där den kan sluta sina näsborrar och de små öronen sitter högt uppe på huvudet tillsammans med ögonen.

kapybara1.jpg

Kapybaran lever som så många andra gnagare i grupper om 10 djur eller fler. De blir könsmogna tidigt och får sina ungar på våren. Kapybaran blir ca 4 år i det vilda. I fångenskap blir de lite äldre, 5-10 år.

Kapybaran är en växtätare och livnär sig på både landväxter men även mycket på vattenväxter. Den är en utmärkt simmare och kan dyka i upp till 5 minuter.

Capybara farm - Sverige

Källa: Wikipedia.se

Bilder: Wikipedia.org 2010-02-06

och Wikipedia.se 2010-02-06

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
CaptainBunchie
8/2/10, 7:13 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

En sån såg jag på en djurpark i danmark när vi var det på semester för några veckor sen. Vi trodde att det var en bäver *haha* men slänger in en bild om det går bra? (: den hade lite rivsår ): men vi tror att den hade båkat med den andra (det fanns två stycken eller fler) men vi hoppas att dom sköter om den.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        _
http://bunchiesphoto.weebly.com/
_

old_Louisez
8/2/10, 10:25 PM
#2

gulligt ljud dom gör ifrån sig. Och söööta var dom….

DixiStampeson
8/2/10, 10:57 PM
#3

Coolt djur! Cool

Jossangizmo
8/3/10, 3:16 AM
#4

I mina ögon ser det ut som en blandras mellan en häst och bäver x)
Jättegulliga är dem :)


Dodat
8/3/10, 4:25 PM
#5

Så gulliga! Kul med artiklar om djur :)

// Dodat :)

Upp till toppen
Annons: