Pyssel och sånt

Sy dina egna shorts

2012-07-07 02:16 #0 av: Caroline.H

Såhär i sommarvärmen så kanske det inte passar att springa runt i långa byxor, och om du då har ett par byxor du vuxit ur - släng dom inte! Om du ska göra det jag tänker visa nu så kräver det ju såklart att byxorna fortfarande passar i midjan/benen. Du behöver såklart inte slänga byxorna ändå - tyget kan användas till en massa saker!

Men om du nu har ett par byxor som kanske är lite för korta, har fått hål på knäna som inte får att lappa eller något annat, så kan du sy shorts av dom - det är faktiskt väldigt enkelt!

Du behöver:

  • Ett par byxor(ganska självklart?)
  • Symaskin
  • Nålar
  • Någon form av penna som syns på tyg
  • Sax
  • En medhjälpare(kan vara väldigt bra att ha)

Det är lättast att börja med att sätta på sig byxorna för att kunna märka ut hur korta du vill ha dom. Det kan vara svårt att rita linjerna "på sig själv" så här kan det vara bra att ha en medarbetare. Man kan låta byxorna ligga på golvet/bordet framför sig och rita själv men det blir mycket svårare att få det jämnt!

När du har fått till märkningen jämnt och fint så är det bara att börja klippa! Här är det viktigt att det blir rakt! Jag började med att klippa en bit längre ner än markeringen, det blir lättare att få det rakt när du fått bort det mesta av byxbenen. Det är viktigt att det hela blir rakt, men blir inte byxbenen exakt lika långa så gör inte det någonting. Det går att fixa senare!

När du har klippt kommer en av dom kluriga bitarna - att vika upp benen helt jämnt! Jag tror säkert att dom flesta lärt sig i syslöjden osv att man brukar sy sicksackstygn i kanten av tyg man klippt i, om det fransar sig. Men eftersom att man ska vika upp byxbenen så kan man strunta i det.

Här är det nästan nödvändigt att ha en medhjälpare. Det är väldigt svårt att se i en spegel om båda benen är lika.(tro mig, jag har provat.) Vik två gånger så att du får bort det fransiga. Om du tycker att byxorna blir för korta av att vikas upp två gånger så kan du vika lite mindra första gången och sedan lite mer andra gånger.

 

När du lyckats med att vika upp byxbenen så tar du nålar(knappnålar utan huvud funkar bäst)och nålar hela vägen runt båda benen så att tyget hålls stilla när du syr. Det kan också vara lite klurigt, det bästa är om någon annan kan nåla när du fortfarande har byxorna på dig. Om du tar av dig dom efter att du vikt upp dom och tyget inte sitter fast så är det väldigt stor risk att det ena byxbenet åker ner lite så att det blir ojämnt.

Förhoppningsvis gick nålningen också bra och då är det dags att sätta sig vid symaskinen! Jag sydde med symaskin och jag skulle verkligen inte rekommendera att sy för hand, även om det är fritt fram att testa!

Sy med helt vanlig raksöm längst upp på kanten du vikt upp. Ofta är det lagom att sätta syfotens vänstra sida kant i kant med det det du vikt upp.

Sen är det klart! Jag har gjort det här ett par gånger nu och första gången så pimpade jag även fickan med lite nitar som jag köpte på panduro. Så när det gäller att dekorera så är det bara din fantasi som sätter stopp, det finns massor med grejer att pimpa dina shorts med så att dom blir helt unika!

LYCKA TILL! :D

//Caroline


Anmäl
2012-07-09 16:00 #1 av: BlueBäst

Ååå, det ska jag testa

Bra tråd!!

Anmäl
2012-07-09 16:06 #2 av: Lellson

Det måste man ju testa! Har funderat på det men hittade inga bra byxor^^

Anmäl
2012-07-09 16:09 #3 av: BlueBäst

Haha

Klippte några byxor häromdan, men pinsamt nog fick jag inte igen gylfen^^

Anmäl
2012-07-09 17:19 #4 av: KaninPiggelin

Superbra artikel! :D:D

Vill man ha fransiga kanter så är det bara att skippa att vika upp kanterna och sen typ försöka sprätta upp kaninterna en aning : )

Anmäl
2012-07-10 18:06 #5 av: TheoA

#4 OT, det märks att du gillar kaniner :P "kaninterna"

// Theodor 

Medarbetare på Choklad ifokus 

 

Anmäl
2012-07-10 19:54 #6 av: KaninPiggelin

#5 haha oj xDxDxD

 

Anmäl
2012-07-23 11:30 #7 av: ara11

Åhh jag vill göra ett par shorts men får inte för jag har bara dyra jeans och när dom är små så vill mamma inte att jag klipper sönder som utan ger
dom till någon kusin elle något. :(

// Ara11! :)

Medarbetare på tennisifokus och barnens

 

Anmäl
2012-07-23 13:01 #8 av: ks.gerbil

svårt om man inte har en symaskin :(

Anmäl
2012-07-23 13:04 #9 av: ara11

#8 Kan du inte göra dom på syslöjden till hösten? Obestämd

// Ara11! :)

Medarbetare på tennisifokus och barnens

 

Anmäl
2012-07-23 13:06 #10 av: ks.gerbil

har valt träslöjd tyvärr... men hoppas verkligen jag får byta för i slutet av året fick jag reda på att träslöjden har ett jätte prov med massa konstiga verktyg typ 50 st eller nåt :S

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.