Fritids aktivteter

Trupp-gymnastik

2012-08-14 14:18 #0 av: nadilda

Jag har själv gått på trupp-gymnastik så länge jag kan minnas, i våras så dock mitt knä ifrån på skarpen och nu har jag slutat men ska antagligen bli tränare. I denna artiklen kommer jag berätta om sporten och mina erfarenheter kring den.

Trupp-gymnastik är en sport som där man tävlar i lag till skillnad ifrån akrobatisk gymnastik, där man tävlar själv. Från början tävlar man 8 i varje lag, sedan i dom högre klasserna så är man bara 6 stycken. Man har även ett antal reserver när man tävlar som är inne på golvet och redo att hoppa in om något händer, hur många reserver man får ha är olika på olika tävlingar.

Man tävlar i 3 grenar, tumbling, trampett och fristående. Tumbling heter igjentligen tumbling-golv och är som en upphöjd matta, som ger en spänst.

För att ni ska förstå dom olika grenarna så länkar jag till 3 filmer där mitt lag tävlar RM, jag kunde själv inte vara med då pågrund av mitt knä.

Här kommer en film där dom kör trampett

Klicka här så kommer klippet då dom kör trampett

Här kommer en film där dom kör tumbling

Klicka här så kommer du till klippet med tumbling

Och här kör dom fristående

Klicka här så kommer du till klippet

Men jag ska inte lura er att tro att det inte krävs träning för att kunna utföra skarna som visas här ovan. För det gör det, och itne lite heller utan tvärt om!

När jag började på gymnastik vid 3 1/2 års ålder så tränade jag bara 1 timme i veckan, när jag var 7 år så tränade jag 4 timmar i veckan och sedan dess har det bara ökat.. I våras såg tränings-schemat ut så hära:

Måndag: 2 timmars träning

Tisdag: 2 tmmars fristående träning

Onsdag: 3 timmars träning

Tordag: ledig

Fredag: 3 timmars träning

Lördag: ledig

Söndag: 3 timmars träning

Altså 13 timmar sammanlagt, men så här mycket träning krävs det såklart inte om man bara vill träna för att det är kul! Men om man ville elit-satsa så är det massor av träning som gäller, och dessutom går det knappt att ta en paus för det är som ett tåg, har man hoppat av hinner man inte ikapp igen.

Men gymnastik är underbart kul och väldigt häfigt! Dessutom är det väldigt nyttigt för man tränar hela kroppen! Det krävs nämligen muskler för annars skadar man sig när man gör dom svårare övningarna.

Det viktigaste när man tränar gymnastik är att inte vara rädd, eller rädd får man vara men man måste köra endå! Jag var ofta rädd, alla är rädda ibland! För det man gör är inte normalt, det är inte naturligt att få kroppern att göra sådant. Jag citerar min tränare "det är inte normalt att springa allt vad man kan,  hoppa på en liten tygbit, snurra runt två varv uppochner i luften och sedan landa på bena utan att skada sig!

Tyvärr förekommer det mycket skador inom gymnastik, hälften av alla i min grupp har säkert brytit hanlederna, många har skadat sina ryggar, massor av muskelbristningar och dessutom många knäskador.

Många tror att man måste vara vig för att börja på gymnastik, det behövs inte, jag var inte vig när jag började. Vighets behövs, men det går alldeles utmärkt att strecha sig till det!

Det finns mycket mer fakta ochmycket mer jag skulle vilja skriva men då kommer inga orka läsa min artikel! Om ni har några frågor så är det bara att fråga!

Dessutom känner jag att jag misslyckats med min artikel, mitt mål var att insperera folk till att prova denna underbara sport, men när jag läser min text låter det väldigt avskräckande. Men allt jag skriver är sant, men trots det är det en otroligt rolig sport, både för sådan som vill bli riktigt bra och tävla eller om man bara vill ha ett kul tränings sätt.

 

Anmäl
2012-09-24 19:11 #1 av: medde

Vi i admin  för barnens iFokus tackar Avatar för nadilda nadillda för den här artikel som hon gjort till sajten.

Det var verkligen kul och lärorikt att få läsa den.

Mvh medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-09-24 19:22 #2 av: nadilda

#1 Tack själv! Skrattande

Var tog trampett-filmen vägen?

Anmäl
2012-09-24 19:29 #3 av: medde

Den länken har jag inte, kan du pm:a mig en länk så fixar jag det på en gång.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2012-09-24 19:48 #4 av: karro1999

vad kul min storasyster går på rytmisk tror jag

Anmäl
2012-09-24 19:51 #5 av: nadilda

#4 Skoj! Min mamma har gått på rymisk när hon var yngre, hon har gått på truppgymnastik också för den delenOskyldigSkrattande

Anmäl
2012-09-24 21:22 #6 av: ara11

Jätte bra artikel, Du gjorde så det lät väldigt kul med det.

// Ara11! :)

Medarbetare på tennisifokus och barnens

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.