2013-09-05 21:05 #0 av: Jossangizmo

Det är många medlemmar här på barnens som skulle vilja jobba med djur när dem blir stora. Jag har precis börjat 1:an på gymnasiet och skulle vilja informera er vad som händer bakom kulisserna på en djurpark och hur det är att plugga Naturbruk.

Som sagt ovan har jag precis börjat gymnasiet. Jag går Naturbruk och är på en djurpark 2 gånger i veckan där vi har teori lektioner, hjälper till ute i djurparken och lär oss att köra olika fordon.  Halva dagen har vi teori och körlektioner och halva dagen ute i djurparken.

Teori
Under ca 2 timmar har vi teori. Det kan innehålla allt möjligt. 

Teori

Just nu läser vi om Djurskyddslagen som handlar om olika lagar om hur man tar han om djuren och även vem som bestämmer dem olika lagarna, vad som händer när djuren blir dåligt behandlad osv. Vi har även läst lite om vissa djurs ursprung (var dem kom ifrån från första början och hur dem har förändrats tills idag) och vad ett husdjur egentligen är.  Lite senare i 1:an ska vi läsa Sällskapsdjur 1 som handlar om som det låter, alltså sällskaps djur.
I tvåan väljer man inriktning. Dvs om du vill bli djurskötare, veterinär mm. Då går man olika kurser, jag har inte riktigt koll på vilka kurser det kommer finnas men jag vet om dessa som kommer i tvåan och trean: Djursjukvård åk2, APL åk 2+3, djurspecialisering 2/bevarandebiologi åk 3, sällskapsdjur 2 åk 2, djurspecialisering 1 djurpaksdjur åk 2. Man kan även ta jägarexamen i 2:an (iaf på min skola).

Körlektioner
I ca 2 timmar lär vi oss att köra traktor, det är verkligen jättekul och inte alls så svårt som jag trodde! Ni måste pröva det är jättekul Skrattar! Det finns lite andra fordon som man också kommer läsa sig att köra som tex fyrhjuling. I vissa skolor får man körkort men det kommer tyvärr inte jag få, jag får iaf gratis körlektioner ;) Än så länge har vi bara haft några körlektioner och jag kan redan köra fram, bak, slalom och köra med släp. Jag kommer posta en video när jag kör! :)

Inte nog med körlektioner. När man väl har lärt sig att köra kommer man få lära sig bygga lite. Allt handlar inte om hur man sköter om djuren. Det är viktigt att kunna bygga om tex ett stängsel går sönder eller om du behöver bygga större boxar, burar mm. Så det är också en kurs som kommer.

Mockning på G!

Ute i djurparken
Halva dagen är vi ute i djurparken och hjälper djurskötarna. Det är mycket jobb och lite gosa med djuren, tyvärr ;) Alla djur ska ha nytt vatten, mat, mockas mm. Vi måste sopa så det ser bra ut när besökarna kommer. Vi gör inte allt åt djuren utan också åt besökarna. Det ska se trevligt ut, det ska vara rent, gångar ska sopas, fjädrar från fåglarna ska plockas upp dagligen, fönster ska putsas så man kan se in till djuren. Allt ska vara fint och se trevligt ut, för ingen vill besöka en djurpark som är helt skitig. Så det ska både vara rent hos djuren och där besökarna har företräde.

Jag tycker det är roligast att vara inne och städa hos lemurerna. Dem sitter och kollar på och dem modiga sätter sig på axeln. Ganska mysigt att städa med ett djur på axeln ^^
Det kommer finnas dem gångerna man inte bara städar. Det finns många andra roliga saker att göra ute i djurparken. Det finns tex marsvin och kaninungar som måste bli handtama, så man får gosa ett tag med dem, hur mysigt som helst! Hästarna ska borstas och se fina ut. Vi har till och med klipp får! Och även klippt klövar och lärt oss hur man fäller ett får.

Fårklippning


Om ni ska välja denna inriktning så vill jag att ni noga ska se hur många och/eller vilka djur ni ska jobba med. Det är viktigt att kunna lära sig att hantera djuren innan man kommer ut och jobba. Ni kommer vara experter om ni får hantera djur mint 1 gång i veckan ;) Man vill ju helst också ha tillgång till dem djuren man vill jobba med i framtiden. Om man ska bli bonde är det bra att välja en skola där man har tillgång till de djuren som finns på en bondgård, om man ska jobba på djurpark kanske man vill ha tillgång till mer exotiska djur, ni fattar hur jag menar! Detta är ju en praktisk linje så då ska man få så mycket praktiskt som möjligt, men glöm inte plugga, teori är också en mycket viktig del! ;)

Det sista jag vill säga är det är inte 100% att DU kommer göra detta. Det är olika från skola till skola, inriktning till inriktning. Kolla noga vilka kurser som kommer och vad som du får tillgång till praktiskt när du väljer skola. Något som jag tycker är bra är att intagningspoängen brukar inte vara så höga. Så om du inte är så ”bra” i skolan så kan du ändå ha en chans att följa dina drömmar med att jobba med djur. Om ni undrar vilken skola som jag går på får mi PM:a mig :)

Hoppas denna artikel var till nytta! Har ni frågor så fråga på, prata annars med din SYV :)

Bilderna är taga på Ystads djurpark. 

Var artikeln till hjälp? Fick du svar på dina frågor?